Ik draag mijn steentje bij !

maandag 10 december 2018,


vandaag ben ik in een school in Mortsel (KASO) gaan babbelen over orgaandonatie en mijn situatie als wachtende hartpatiënt.
Na wat voorbereidende contacten had ik van hen al wat vragen gekregen op voorhand. Deze heb  ik zo goed mogelijk beantwoord en steeds de link gelegd naar mijn eigen situatie.
Hierbij heb ik uitgebreid de mogelijkheid gehad om hart en vaatziekten toe te lichten. Want ik ben tenslotte door mijn "hartfalen / probleem" zo op de wachtlijst beland voor een donorhart.

De groep bestond uit jonge dames in een kappersopleiding. Zij hebben doorheen het jaar een thema dat ze behandelen en dit ging/gaat nu over orgaandonatie.
Door mijn schoonfamilie, die les geeft op de school, kon ik hen vanuit de praktijk laten zien wie er achter zo'n wachtende op de transplantatielijst kan zitten.
De vragen waren zeer "to the point" en zeker goed gekozen. Helemaal niet zo gemaakt maar gewoon de vragen die hen bezig houden en waar zij gewoon praktisch aan denken.



Wat hen zeker verbaasde was dat ik met een "kunsthart - ondersteunend LVAD" rond loop. Hen eens laten zien wat de batterijen - sturing is en hoe het in mijn lichaam zit, en wat er allemaal al in mijn lichaam zit enz.... gaf wel de nodige stilte. Ook het verhaal rond hoe ik hartpatiënt ben geworden en dit al op "jongere leeftijd" maakte indruk denk ik en schepte veel stilte ...

Ik heb 2 uur lang met hen kunnen praten en hoop hierbij wel een positieve boodschap te hebben gebracht over orgaandonatie en hart en vaatziekten.
Ze hadden reeds allerlei sites bezocht die ik hen had aangegeven, ook waren ze de film "Seven Pounds" aan het bekijken en een bezoek aan de Stad Mortsel rond registratie van orgaandonatie, stond gepland.

Ik heb vooral stil gestaan bij het belang van je als donor op te geven - te registreren en het belang om aandacht rond hart en vaatziekten te hebben. Het "helpt" natuurlijk als er in België 1 op 3, spijtig genoeg overlijdt aan hart en vaatziekten. (Bedankt Healty Heart Fund voor de poster) Zo is er in een groep van 15, wel steeds een paar personen die in hun directe omgeving of familie, reeds in contact is geweest met dit probleem. Ook hier in de groep was er wel een bompa, een nonkel of een grootmoeder met een overbrugging en of een pacemaker.

Ook was er iemand die me stilletjes zei dat haar bomma een hartaanval heeft gehad, waar zij bij was.... Ik besef dan ook dat ik geluk heb gehad mijn hartstilstanden te hebben overleefd dankzij alerte cardiologen en het kordaat handelen van specialisten. Het meisje haar bomma misschien niet .......

Door dit te doen vandaag, ben ik er nog meer van overtuigd, dat er nog een hoop werk te verrichten is in bewustmaking rond hart en vaatziekten en dat de nood rond aandacht voor onderzoek zeer hoog is.
Het ben jij misschien die morgen één van de drie zou kunnen zijn ......


De school bedankte mij maar eigenlijk moet ik hen bedanken rond de aandacht, die zij bij jong-volwassenen willen wekken rond het thema van orgaandonatie.
Bij deze nog eens "nen dikke merci" uit naam van alle wachtenden ......



Reacties

Populaire posts van deze blog

Wachten .... nu al 280 dagen ....

Become a donor !

Christmas...the most beautiful gift....